Loading...

Mooiste ontwikkelingen binnen de bibliotheek

//Mooiste ontwikkelingen binnen de bibliotheek

Van selfservice tot studiecentrum: de top 10 mooiste ontwikkelingen binnen de bibliotheeksector

De bibliotheken mogen na twee maanden eindelijk weer open, dat is zonder twijfel de belangrijkste ontwikkeling in de bibliotheeksector op dit moment! Deze ontwikkeling gaat echter wel gepaard met boeken die na inlevering 72 uur in quarantaine moeten, een maximum aantal bezoekers waarbij rekening moet worden gehouden met 1 bezoeker per 10 m2, het regelmatig ontsmetten van de selfservice en publieke werkplekken en gesloten toiletten. Maar bibliotheken hebben recent veel meer en misschien wel net zo spannende ontwikkelingen doorgemaakt. Daarom presenteert Eastbridge voor jou de top 10 mooiste ontwikkelingen binnen de bibliotheeksector!

  1. De komst van Selfservice

Dit is veruit de mooiste, maar ook de bekendste ontwikkeling binnen de bibliotheek: De Selfservice. Zodra de deuren geopend zijn redden bezoekers zichzelf verder. De keuze voor de selfservice is natuurlijk ook de reden dat automatisering nu zo’n grote rol speelt binnen bibliotheken. De Spirit, een betaalkiosk personeelsstations en slimme boekenkasten zijn allemaal voorbeelden van selfservice apparatuur. Er zijn op deze wijze zelfs onbemande bibliotheken ontstaan waarbij personeel niet eens meer nodig is. Je hebt alleen wel je bibliotheekpas nodig om de deuren van deze bibliotheek te openen, hoewel…

  1. De biebpas op je smartphone

Zelfs de bibliotheekpas hoef je niet eens meer fysiek bij je te hebben. Tegenwoordig kan je steeds vaker je biebpas bij de hand houden met een apparaat dat je wel altijd bij de hand hebt: de smartphone. Met behulp van simpele apps als PasNL, Fidme, Stocard en OK kunnen de scanners binnen de bibliotheek jouw pas gemakkelijk lezen. Hierdoor hoef je niet meer naar je pasje te zoeken bij het lenen van een boek.

  1. E-books

E-books missen helaas die heerlijke boekengeur, toch is de komst van het E-book een essentiële ontwikkeling binnen de bibliotheeksector. Het E-book is goedkoper, neemt geen ruimte in beslag en kun je altijd en overal kopen of lenen. Ze hoeven niet de gewone boeken te vervangen, maar E-books bieden wel meer mogelijkheden. Denk maar eens aan het vergroten van het lettertype waardoor jij je leesbril niet meer op hoeft.

  1. Luisterboeken

Net zoals E-books is het luisterboek een mooie toevoeging aan de collecties binnen de bibliotheek. Met de luisterbieb ben je namelijk in staat om altijd en overal gebruik te kunnen maken van de mooiste luisterboeken. Het beste is dat je een luisterboek kan combineren met andere klusjes. Dus tijdens de afwas of het opvouwen van de was ben je in staat om de meest prachtige verhalen voorgelezen te krijgen.

  1. Studeren binnen de bibliotheken

Tijdens de tentamenweken trekken scholieren en studenten massaal naar de bibliotheek. De bibliotheek is tegenwoordig een ideale plek om geconcentreerd aan het werk te kunnen gaan. Steeds meer bibliotheken richten om die reden ook speciale studieplekken in voor de aansluiting van eigen apparatuur. Geen afleiding van apps, ouders, broertjes of zusjes. Focussen op de studie was nog nooit zo makkelijk.

  1. Schermen in plaats van posters

Posters, banners en flyers zijn verleden tijd. Veel bibliotheken maken nu gebruik van grote schermen om deze geprinte communicatiemiddelen te vervangen. Bezoekers wordenzo op een interactieve manier van informatie voorzien. De inzet van schermen in plaats van papier is niet alleen sneller, handiger en actueler, het is ook nog eens goed voor het milieu!

  1. De Afhaalbibliotheek

Voor veel bibliotheken is deze ontwikkeling in het leven geroepen door het coronavirus. Alleen wat je niet weet, is dat dit een ongelofelijk succes is! Medewerkers stellen speciaal voor jou op basis van genres waar jij van houdt een pakketje voor je samen. Een keer wat anders dan altijd zelf titels uit te moeten zoeken. Boeken sorteren op genre populair en om die reden ook mogelijk met de libretto van Eastbridge, dus reken er maar op dat de afhaalbieb een blijvertje is!

  1. Cursussen en workshops

De oorspronkelijke functie van de bibliotheek is een bron van informatie zijn. Het geven van cursussen en workshops ligt in het verlengde daarvan. Steeds meer bibliotheken organiseren evenementen om mensen wegwijs te maken bij het vinden van informatie in deze digitaliserende samenleving. Of helpen mensen om onderscheid te leren maken tussen betrouwbare informatie en ‘fakenews’.

  1. Social bibliotheken

Zoals al wel duidelijk is, gaan alle bibliotheken met de tijd mee en zijn ze dus ook actief op social media. Elke dag delen ze informatie, video’s en foto’s om op die manier iets van zichzelf te laten horen. Dus ben jij lid van een bibliotheek, volg ze dan ook op Instagram! Denk er dan ook gelijk aan om het Instagram account van Eastbridge te volgen. Dan ben je altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

  1. Meten is weten

Misschien is bovenstaande uitspraak een beetje cliché, maar ook binnen de bibliotheeksector is hij zeker van toepassing. Bibliotheken weten precies hoeveel bezoekers over de vloer komen, welke boeken populair zijn en hoeveel aanwezigen er waren tijdens de workshops. Frustrerend in de administratie, maar bij het halen van doelen belangrijke informatie. Met behulp van de bezoekerstellers en RFID implementaties van Eastbridge is het mogelijk om alle in- en uitgaande bezoekers en materialen real-time te registreren. Dus geen onnodig tijdsverlies in de registratie!

Bekijk de socials

Breng meer mensen op de hoogte van deze ontwikkelingen binnen de bibliotheeksector en deel deze top 10!

2020-06-12T12:15:02+02:00
CONTACT