Communicatie begon met rooksignalen, tekeningen, brieven, marathonlopers, postduiven en stadsomroepers. Tot in het jaar 1450 de eerste boekdrukkunst in Europa werd uitgevonden. Hierdoor werd het mogelijk om meer boeken en brieven af te drukken in korte tijd.
Een paar honderd jaar later ontwikkelde Claude Chappe de optische telegraaf in 1792. Dit maakte het mogelijk om berichten over een langere afstand te versturen, zonder een fysieke brief.
In 1845 kwam de eerst (elektrische) telegraafverbinding tot stand en in 1852 zorgde de Nederlandse regering voor een samenhangend, landelijk netwerk. Berichten werden verstuurd door elektrische stroom. De morse code, bedacht in 1836, is hier een voorbeeld van deze vorm van communicatie.
De eerste typemachine stamt af uit 1868 en werd in 1910 gestandaardiseerd. Vanaf de jaren ’60 werd het veel gebruikt. Vooral door typisten en op kantoren. Gedurende deze tijd kwam de eerste telefoon in 1876 de markt op. In 1895 werd de eerste radioapparatuur gemaakt en in 1919 ging de eerste omroepzender ter wereld de lucht in.
In 1938 dachten duizenden Amerikanen dat er marsmannetjes op aarde waren geland. Op de radio klonk een hoorspel. Via nieuwsberichten werd gecommuniceerd dat een journalist getuige was van de invasie. Veel mensen namen dat de uitzending serieus en renden in paniek de straat op. Het bleek een verzonnen verhaal te zijn.
De jaren hierop gaan de ontwikkelingen snel. Het eerste (mobiele) telefoongesprek vond plaats in 1946. Het toestel is bedacht voor automobilisten. De uitvinding bestond uit een telefoon van circa 40 kilo die in de kofferbak van een auto kon worden geïnstalleerd. Het eiste zoveel stroom van de auto dat de koplampen uitgingen. Toen de telefoon op de Amerikaanse markt kwam, hing er een prijskaartje van rond de 9000 (huidige) euro aan. Het werkte meer als een grote walkietalkie.
De eerste mail tussen twee computers is verzonden op 29 oktober 1969. Helaas crashte de computer na twee letters (L en O) toen ze het woord ‘login’ wilden versturen. In 1973 ontstond de echte mobiele telefoon, ontwikkeld door Motorola. Vanaf dat moment kon je met een handheld toestel naar elk ander nummer bellen, zonder dat iemand mee kon luisteren.
In 1969 kwam internet in optocht. Pas in 1982 is het internet zoals we het nu kennen geboren. Als eerste Europese land sluit Nederland in 1988 aan op het computernetwerk NSFnet. De eerste website uit 1990 is nog steeds op het World Wide Web terug te vinden.
In 2002 begon het sociaal netwerken door Friendster. Hiermee kon verbinding worden gemaakt met vrienden en familie. Nieuwe mensen ontmoeten via bestaande connecties en soortgelijke interesses was nog nooit zo makkelijk. Al gauw volgenden Myspace, LinkedIn, Facebook, Hyves en meer.
Het is dit jaar 30 jaar geleden dat het internet werd opengesteld voor bedrijven en particulieren. Het is nu niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Wat begonnen met rooksignalen en chatten nu met robots. De technologie blijft zich doorontwikkelen. Wij van Eastbridge weten er alles van.
Meer weten over wat wij voor jullie kunnen betekenen op het gebied van communicatie? Neem dan eens contact met ons op!