Support

Kunnen we je helpen?

Stuur ons een mailtje
support@eastbridge.eu
Of als je liever belt
+31 (0)85 1305 600
Nieuws
30 / 06 / 2023

Dag van de social media

Dag van de social media

30 juni is social mediadag, een dag om stil te staan bij de impact van sociale media op ons leven. Deze dag is in 2010 in het leven geroepen door Mashable, een website over technologie en digitale cultuur. Het doel van social mediadag is om mensen te inspireren om nieuwe manieren te ontdekken om sociale media te gebruiken en te verbinden met anderen. Maar sinds wanneer bestaat social media en wat zijn de (opkomende) trends? Dat lees je hier.

Het ontstaan van social media

Kort na de ‘geboorte’ van het internet in 1969, toen nog ARPANET genaamd, werd in 1973 op de universiteit van Illinois de eerste chatroom applicatie gelanceerd. Het was direct een grote sensatie.

In 1978, 5 jaar later, werd het eerste bulletin board system (BBS) gelanceerd. Letterlijk vertaald in het Nederlands: prikbordsysteem. Het was een computersysteem met software die het mogelijk maakt om, met behulp van een telefoonlijn, vanaf een andere computer gebruik te maken van bepaalde diensten. Het BBS werd ingezet om vrienden te informeren over afspraken, aankondigingen en om informatie te delen. Dit wordt gezien als de eerste virtuele community en het eerste ontstaan van social media.

Nog geen 20 jaar later, in 1997, begon Six Degrees met social media. Gebruikers konden zich aanmelden met hun e-mailadres, een eigen profiel maken, en vrienden toevoegen aan hun persoonlijk netwerk. Andrew Weinreich richtte Six Degrees op volgens de theorie dat iedereen op aarde via slechts 6 connecties is verbonden.

Social media trends

Vandaag de dag blijft social media maar groeien en groeien en evolueert het continu door. In 2023 worden er een aantal trends verwacht welke hierna worden besproken.

  • Waar Google vroeger het populairste zoekplatform was, worden nu steeds vaker social mediakanalen gebruikt voor het vinden van antwoorden.
  • Short video’s blijven toenemen in 2023 en staan in de spotlights van social media-apps en het gebruik ervan. De opkomst van apps als BeReal stimuleert het laten zien van content zoals de werkelijkheid is, zonder filters of perfecte bestemmingen.
  • Authenticiteit is de trend. Er vindt steeds meer interactie en engagement plaats bij social media posts. Het targeten op basis van interactie wordt steeds meer een waardevolle tactiek in advertentie strategieën of het aanspreken van je doelgroepen.
  • Het gebruik van stembediening op social media neemt steeds verder toe, aangestuurd door de toenemende populariteit van Discord, die door haar “spraakkanalen” een stijgende vraag van het publiek aantoont. Hierdoor zijn besloten chatgroepen, die gebaseerd zijn op spraak, steeds populairder.

Op de werkvloer zien we steeds vaker dat social media wordt ingezet om samen te werken. Platformen als Teams, Viva Connections en Workspace365 spelen in op deze nieuwe manier van samenwerken. Informatie-, communicatie- en HR-managers gebruiken deze communicatiemiddelen steeds vaker als platform voor informatievoorziening, interactie met gebruikers en om het werkplezier en medewerkersbetrokkenheid te vergroten. Vanuit je browser op ieder apparaat is je digitale werkplek overal beschikbaar, waardoor het voor flex-, hybride- en thuiswerkers een ideale omgeving is om verbonden te blijven met kantoor. De wereld van IT transformeert van een technische infrastructuur naar een platform om effectief digitaal samen te werken.

En dat allemaal dankzij het eerste bulletin boardin system uit 1978, 45 jaar geleden. A day to remember.

Dag van de social media

    × Solliciteer