14 / 09 / 2021
Tips voor een sterk wachtwoord
Een sterk wachtwoord is niet te raden en moeilijk te kraken door een computer. Hieronder een aantal tips die je helpen een sterk wachtwoord te bedenken.
- Bedenk een wachtwoordzin in plaats van een wachtwoord.Kies een geheime zin die alleen jij weet. Dit is vaak gemakkelijker te onthouden dan een complex wachtwoord. Een voorbeeld hiervan is: “Omdat ik veilig wil internetten = dit mijn wachtwoord!”.
- Hoe meer karakters, hoe beter (minimaal 12 is aan te raden).
- Gebruik kleine letters, hoofdletters, cijfers, speciale tekens en spaties.
- Gebruik nooit voor de hand liggende woorden of reeksen, zoals de naam van je partner of kinderen, reeksen als 12345 of qwerty, welkom01.
- Verzin geen wachtwoord dat erg lijkt op één van jouwandere wachtwoorden. Als je oude wachtwoord “vakantie2020” is, maak dan geen nieuw wachtwoord aan dat daar heel erg op lijkt, bijvoorbeeld “vakantie2021”. Dit is gemakkelijk te raden, en dus niet sterk genoeg. Bedenk dus iets totaal anders.
- Maak gebruik van een wachtwoordmanager. Hierdoor hoef je maar een enkel (sterk!) wachtwoord of wachtwoordzin te onthouden en worden al je andere wachtwoorden veilig opgeslagen.
- Kies woorden die niet voorkomen in wachtwoord blacklists (zoals “password” of “admin”).
- Zorg dat het wachtwoord of wachtwoordzin geen persoonlijke informatie bevat (bijvoorbeeld de geboortedatum van je kind of de naam van je partner).
- Gebruik geen bedrijfsnaam of een afkorting in je wachtwoord.
- Gebruik geen wachtwoorden die overeenkomen met makkelijk te raden formaten zoals kalenderdata, kentekenplaten of telefoonnummers.
Bron https://www.digitaltrustcenter.nl/tips-voor-het-bedenken-van-een-sterk-wachtwoord