Technologische ontwikkelingen

/Technologische ontwikkelingen
Technologische ontwikkelingen2020-02-18T15:24:48+01:00

Technologische ontwikkelingen: makkelijk of gevaarlijk?

Met de woorden “Joel, ik bel je met een ‘echte’ draagbare handheld telefoon.” Werd in 1973 het eerste mobieltje door Martin Cooper uitgevonden. Inmiddels is de iPhone 11 op de markt en kan de Samsung s20 ultra met 5G gepre-ordert worden. De wereld verandert in rap tempo. Al deze technologische ontwikkelingen maken het leven alleen maar makkelijker. Alleen er zijn ook dreigingen in deze complexer wordende wereld?

Internet of Things (IoT)

Het “internet der dingen” is een veel voorkomende term en verwijst naar alle apparaten die zijn verbonden met het internet. Wereldwijd zijn er al 50 miljard apparaten verbonden met het internet. Al deze apparaten hebben een sensor om gegevens te verzamelen. De data wordt gebruikt om de efficiëntie van apparaten en diensten te versnellen, waardoor geld wordt bespaard en de fysieke inspanning van mensen wordt verminderd.

De waarde van deze dataverzameling wordt ook steeds meer toegepast door verschillende organisaties. Waardoor de IoT-apparaten blijven toenemen. Het nadeel is alleen dat deze apparaten niet noodzakelijkerwijs zijn beveiligd, wat toegang kan opleveren tot bedrijfsnetwerken.

Verandering veiligheid

Hackers maken gretig gebruik van al deze apparaten met data. Waardoor de veiligheid in Nederland verandert. Het aantal woninginbraken neemt af en het aantal computerinbraken neemt toe. Deze onzichtbare vorm van criminaliteit wordt ook wel “cybercriminaliteit” genoemd en komt steeds vaker voor onder bedrijven.

Maatregelen?

De cybercriminaliteit neemt toe. Gelukkig zijn bedrijven ook niet stil blijven staan. Steeds meer bedrijven treffen maatregelen op het gebied van cybersecurity. In de tabel hieronder is de toename voor cybersecurity per bedrijfsgrootklasse weergegeven.

Zoals hierboven te zien is lopen grotere bedrijven voor met maatregelen op het gebied van cybersecurity. Blijkt uit de Cybersecuritymonitor 2019.

Wat wel opvalt is de toename van de soft- en hardware-token onder de middelgrote bedrijven. Deze zogenaamde two-factor authenticatie is een stuk veiliger omdat er naast een wachtwoord ook nog een extra code ingevoerd moet worden die per loginsessie verandert. Dus zelfs al wordt je wachtwoord onderschept door internetcriminelen, dan zouden ze alsnog de token moeten zien te verkrijgen. En het stelen van een token is nou niet echt de kracht van een internetcrimineel.

Cruciale beveiliging

Met de toename van cybersecurity is een goede beveiliging van uw IT infrastructuur cruciaal. Gelukkig kan je als bedrijf verschillende maatregelen treffen. De soft- of hardware-token is een mooi voorbeeld van een simpele en veilige maatregel. Daarnaast is het als bedrijf ook verstandig om gebruik te maken van veilige clouddiensten die uitsluitend voor je bedrijf zijn bedoeld.

Wil jij als bedrijf nou meer maatregelen treffen op het gebied van ICT en weet je niet goed waar je moet beginnen? Eastbridge komt graag bij u langs voor een gesprek om de risico’s van uw bedrijf in kaart te brengen.

CONTACT